آشنایی با اجزای مختلف جرثقیل سقفی

 در این مقاله سعی شده است که شما را با اجزای مختلف جرثقیل سقفی آشنا کنیم تا درک درستی از جرثقیل های سقفی و چگونگی انتخاب جرثقیل سقفی مناسب برای نیازهای شغلی خود به دست آورید. از این رو به بررسی اجزای مختلف جرثقیل سقفی می‌پردازیم.

اجزای سازنده جرثقیل سقفی چیست؟

  • قلاب جرثقیل سقفی

هنگامی که جرثقیل باری راحمل میکند، قلاب جرثقیل که به بالابر متصل است، بار را در حین بالا بردن و جابه‌جایی نگه میدارد. قلاب‌های جرثقیل از جنس آلیاژهای بسیار مستحکم و بادوام هستند از این رو حمل‌و‌نقل و جابه‌جایی کالاهارا بدون آسیب تضمین می‌کنند.

  • پل جرثقیل سقفی

یک پل‌، ساختار اصلی حرکت جرثقیل سقفی را تشکیل می‌دهد. یک پل بسته به نوع تجهیزات از یک یا دو شاه تیر پل تشکیل می‌شود که بیشتر اوقات به عنوان طرح یک تیر یا دو تیر نامیده می‌شوند. تیرچه ها را می توان از فولاد نورد ساخته شده یا از طریق جوشکاری تیرها، در طرح جعبه فولادی ساخت.

  • واگن برقی جرثقیل سقفی

واگن برقی از بالابر پشتیبانی می کند و به صورت افقی در امتداد پل جرثقیل حرکت می کند تا قبل از برداشتن یا پایین آوردن بار، بالابر و قلاب را قرار دهد.  

 

  •  بالابر جرثقیل سقفی

 بالابر جرثقیل سقفی در داخل واگن‌ برقی قرار می‌گیرند و با استفاده از طناب یا زنجیره سیم، بار را بالا یا پایین می‌آورد. برق بالابرها را می توان به دو صورت دستی، یا با استفاده از برق یا هوای فشرده (پنوماتیک) تأمین کرد. 

 

  • ریل یا ریل باند جرثقیل سقفی

ریل توسط باند باری که جرثقیل در آن حرکت می کند پشتیبانی می‌شود. جرثقیل های با دوام بالا معمولاً روی ریل های ASCE راه آهن حرکت می کنند. نمونه‌ای از جرثقیل‌های سقفی، جرثقیل های دروازه‌ای هستند که می توانند از سیستم ریل یا مسیر نصب شده در کف برای انتقال پل به جلو و عقب استفاده کنند. ریل‌ها در انواع مختلفی اعم از تیپ راه آهنی یا چهارپهلو، در سایزهای مختلف تولید می‌شوند و برای انواع جرثقیل‌ها کاربرد دارند. 

 

  • ضربه گیره جرثقیل سقفی

ضربه گیرها برای جذب انرژی جرثقیل و کاهش ضربه طراحی شده اند و جرثقیل را به حالت کنترل شده در حالت استراحت قرار می دهند. وقتی جرثقیل یا واگن برقی به پایان سفر می رسد، نیروهای خود را به حداقل می رساند. ضربه گیرها را می توان به پل، واگن برقی یا ایستگاه باند متصل کرد.

  • ریموت کنترل‌ جرثقیل سقفی

ریموت کنترل‌ها یکی از تجهیزات ضروری در جرثقیل‌ هستند که ایمنی کاربر جرثقیل را تضمین کرده و خطرات احتمالی که کاربر را تهدید می‌کند، را نیزکاهش می‌دهند. ریموت کنترل ها معمولاً در یک صفحه بر روی جرثقیل یا بالابر نصب می شوند و به‌وسیله‌ی ریموت کنترل آویزی یا کنسول رادیویی از راه دور به اپراتور این امکان را می دهند تا جرثقیل را به‌حرکت درآورده و کنترل کند. کنترل ها با استفاده از دستگاه‌های فرکانس متغیر به نام Varive Frequency Drives (VFD) می‌توانند هدایت، سرعت و موقعیت دقیق بار جرثقیل را کنترل کنند.

 

  • راهبر طولی یا کلگی جرثقیل سقفی

راهبرهای جرثقیل سقفی به صورت تک پل یا جفت پل مطابق با ظرفیت و دهانه جرثقیل ساخته می‌شوند. طول راهبر ها به عوامل متعددی از جمله تک پل یا جفت پل بودن جرثقیل سقفی، ارتفاع، ظرفیت، دهانه و سرعت حرکت طولی جرثقیل بستگی دارد. راهبرها معمولا در طول کمتر از 1200 میلی‌متر مورد استفاده قرار میگیرند اما تا  طول 6000 میلی‌متر نیز ساخته می‌شوند. اجزای اصلی تشکیل دهنده یک راهبر طولی شامل موارد زیر می‌شود: 

_ قوطی مستطیلی که از ناودانی، ورق جوشکاری شده و یا پروفیل ساخته می‌شود.

_ چرخ‌هایی با قطر 160 تا 500 میلی‌متر از چدن آلیاژی با گرافیک کروی با نام صنعتی GGG70 با مقاومت به سایش بالا، حرکت مناسب و صدای پایین

_ موتور گیربکس‌های حرکت طولی

_ پیچ‌هایی با مقاومت بالا جهت اتصال راهبر به پل

_ ضربه‌گیر‌ها برای کنترل و مهار ضربه‌ها با قابلیت الاستیسیته در انتهای راهبرهای طولی

    • وینچ جرثقیل سقفی

وینچ به دستگاهی اطلاق می‌شود که به صورت افقی یا با زاویه جسمی را می‌کشد. وینچ‌ کاربردهای زیاد و متفاوتی در صنایع مختلف و کارخانجات اعم از : استخراج معادن، کابل کشی، سکوهای حفر چاه نفت و گاز، خودروسازی، کشتی‌ها و شناورهای دریایی دارد که یکی از کاربردهای رایج آن در جرثقیل می‌باشد.

وینچ از یک پمپ هیدرولیکی، قرقره و بکسل که بر روی بدنه جرثقیل نصب می‌شود تشکیل شده است. متراژ بکسل بسته به متراژ بوم جرثقیل قابل تغییر است. پمپ هیدرولیکی باعث به چرخش درآمدن قرقره می‌شود و قرقره بکسل را به دور خود جمع می‌کند و سپس بار به وسیله‌ی قلاب نصب شده در سر بکسل برداشته می‌شود.

 

 

  • برق‌رسانی جرثقیل سقفی 

میله های رسانای عایق بندی شده در جرثقیل سقفی با سیستم های فستون (کابل های تخت)، برق را از ساختمان به جرثقیل می رسانند.

  • کامیون های انتهایی

کامیون‌های انتهایی در دو طرف پل واقع شده اند و با استفاده از یک سری چرخ که روی ریل سوار می شوند، پل را به سمت بالا و پایین باند حرکت میدهند.  هر کامیون انتهایی می تواند براساس ظرفیت جرثقیل دارای پیکربندی 2، 4 یا 8 چرخ باشد.

برای آگاهی از مطالب بیشتر در موضوع جرثقیل سقفی میتوانید به مقاله هرآنچه در مورد پل جرثقیل سقفی باید بدانیم مراجعه کنید.

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مطالب